Kuchnia egipska

Kuchnia egipska nie wyróżnia się niczym specjalnym od kuchni występujących w północnej części Afryki, co nie znaczy oczywiście, że nie jest to smaczna ani ciekawa kuchnia. Wręcz przeciwnie – będąc na wakacjach trzeba obowiązkowo zasmakować miejscowych przysmaków. Kuchnia ta ma wiele zapożyczeń z krajów arabskich, tureckich, ale również ma ona dużo wspólnego z daniami z obszaru śródziemnomorskiego, o czym nie można powiedzieć wcale o krajach, które znajdują się na południu Afryki. Musimy jednak pamiętać, że nigdzie w Egipcie nie znajdziemy w restauracjach dań wykonanych z wieprzowiny chyba, że chodzi o najdroższe hotele, wtedy odstępuje się od zasady, bo są to miejsca, w których żywią się turyści przyjeżdżąjący tu na wczasy egipt, dający przeżycie tubylcom. Rodzeni mieszkańcy Egiptu to wyznawcy islamu i z tego powodu spożywanie wieprzowiny jest u nich surowo zakazane i sprzeczne z jakimkolwiek prawem etycznym i moralnym. W związku z tym jeśli chcemy zjeść mięso w Egipcie, będziemy skazani, tylko na kurczaka oraz na wołowinę, ale należy wiedzieć, że mięso w Egipcie jest doprawione wybornie.